top of page

Kolik stojí svatba?



Otázka, kterou je nutno vyřešit už v počátcích plánování svatby, se jednoznačně točí kolem financí. Kolik bude vaše svatba stát? Zkrátka tolik, kolik budete ochotní za ni zaplatit.

Je důležité si uvědomit, jaký typ svatby vám bude nejblíž. Žijete váš život v minimalistickém duchu a milujete jednoduché květiny a dekorace? Nebo máte rádi luxus a nedokážete si představit svatbu bez vytříbeného jídla a signature drinků? To jsou všechno faktory, na kterých výsledná cena za svatbu záleží.

Pokud chcete na svatbě ušetřit, mějte na paměti, že pokud dostanete od dodavatele podezřele nízkou cenovou nabídku, je lepší se mu vyhnout obloukem. Všichni víme, že za kvalitně a spolehlivě odvedenou práci se prostě platí. A jak tedy snížit finanční zátěž vaší svatby? Zkuste popřemýšlet na některými z těchto tipů:

  • Počet hostů. Kromě lokality, při jejímž výběru samozřejmě berete v potaz počet hostů, ukrojí z vašeho rozpočtu značnou část jídlo a pití (obvykle 40–50 %).

  • Termín svatby. Věřte nebo ne, termín rozhoduje. Pokud byste si například v letošním roce chtěli pronajmout Chateau Mcely, za víkendový termín v hlavní svatební sezóně zaplatíte více než dvakrát tolik, co v pracovním týdnu a mimo sezónu.

  • Jídlo formou rautu. Kromě tohoto uspořádání hostiny můžete také popřemýšlet nad obměnou drahých surovin – místo steaku zařídit třeba kuřecí, anebo využít lokální a sezónní zeleninu jako přílohu.

A na čem (na kom) se nevyplatí šetřit? Tím hlavním je jednoznačně fotograf. Fotografie jsou kromě prstenů to, co vám ze svatby zbude možná až do konce života. Ač se to nemusí zdát, fotograf má v průběhu vašeho svatebního dne velice důležitou a zodpovědnou, ale zároveň nesmírně stresující roli. Musí zachytit jeden z nejdůležitějších dnů ve vašem životě, váš první polibek, výměnu prstenů, gratulace vašich dojatých rodičů. A tuhle zodpovědnost je lepší do rukou amatéra prostě nesvěřovat.

Ať už se ale rozhodnete pro svatbu s jakýmkoliv rozpočtem, je hlavní, aby vystihovala vás – snoubence. Pokud toužíte po svatbě na radnici s dvěma svědky a rodiči, je to v pořádku. Nedělejte svatbu kvůli lidem ve vašem okolí, dělejte ji pro sebe. Protože #vyjstesvatba.

bottom of page