top of page

Cena svatebních fotografů. Přijde vám vysoká?

Možná vám nabídka, kterou vám váš vybraný fotograf zaslal, přijde vysoká. Co vše tuto cenu tvoří a proč není dobré na svatebním fotografovi šetřit?



V jednom z předchozích článků jsem se věnovala tomu, kolik svatba může stát a že existuje jeden dodavatel, na kterém by se šetřit nemělo – svatební fotograf. Možná jste si v galerii na sociálních sítích vyhlédli toho svého, požádali jej o cenovou nabídku – a nestačili se divit. V tomto článku bych se s vámi chtěla podělit o důvody, proč si fotografové účtují za své služby cenu, která se často docela markantně projeví na výsledném rozpočtu svatby.

Jednou z několika věcí, které ovlivňují cenu svatebních fotografů, je počáteční investice do kvalitního vybavení. Fotoaparát, objektivy, světla, počítač, software – to vše stojí spoustu peněz. Svatební fotograf, který svou práci bere vážně a zakládá si na nádherných fotografiích, prostě potřebuje kvalitní nástroje. K tomu můžeme přidat perfektní prezentaci skrze webové stránky, které také nejsou nejlevnější.

Výbava ale není všechno. Svatebního fotografa dělají profesionálem také jeho zkušenosti. Fotografové často začínají na svatbách jako asistenti svých pokročilejších kolegů, absolvují kurzy, semináře a trvá spoustu let, než si vypilují svůj vlastní styl a naučí se zúročit svoji kreativitu. Je dobré mít na paměti, že neplatíte „pouze“ za fotografie – platíte také za zkušenosti člověka, který má velmi často pouze jeden jediný pokus na zachycení nejdůležitějších okamžiků vašeho života.

Na rozdíl od některých dalších dodavatelů, práce svatebního fotografa nekončí poslední vyfocenou fotografií. Čas, který zabere editace, se počítá v hodinách. A je to právě styl postprodukce, který dělá práci každého fotografa unikátní. Vaše fotografie často kromě on-line galerie dostanete na USB disku, několik fotografií můžete obdržet v tištěném formátu, anebo vám fotograf může jako poděkování darovat album či jiný menší dárek. To vše jsou zkrátka výdaje navíc, které ale klienty potěší a zpříjemní jim vzpomínky na celou spolupráci.

V neposlední řadě musím také zmínit klasické výdaje, které mají ale všichni dodavatelé společné. Náklady na dopravu, daně, čas strávený na svatbě. Fotografové musí být na svatbě všude a nikde – musí zachytit vše důležité, ale zároveň by nijak výrazně neměli zasahovat do programu. Často se stává, že během sedmi až osmi hodin se fotograf nezastaví. K tomu nese na bedrech zodpovědnost za to, že jakmile od něj po svatbě fotografie obdržíte, budete si moci ve vzpomínkách celou svatbu projít znovu – a žádný důležitý okamžik nebude chybět. Zkrátka profesionální fotograf chápe, jak je pro vás svatba důležitá a udělá vše proto, aby vás na ní zachytil, jak nejlépe dokáže. Protože #vyjstesvatba.

bottom of page